20070421-DSC_0004

Krogvold og Nilsen (1988): Oslobilder.Morten Krogvold og Tove Nilsen er sammen om denne boka med bilder og dikt fra Oslo (Grøndahl 1988). Boka har den samme titlen som Åsmund Lindahls fattigdomspornografiske verk fra 1982, men mens Lindahl står i en tradisjon av dypt alvor, hvor dokumentasjon skal vekke verden til handling er Krogvold og Nilsens bok lett underholdning. Dette er et 80-talls produkt tvers gjennom.

Bildene gjør ikke krav på å være representere eller dokumentere Oslo på noen som helst slags måte. Med unntak av de urbane landskapene (som varmer en Oslo-gutt i eksil) kunne de fleste av bildene vært tatt i Bergen, Amsterdam eller Warzawa for den saks skyld. Bildene er heller ikke illustrasjoner for Tove Nilsens dikt. I mange tilfeller virker sammenstillingen av dikt og bilder forholdsvis tvungen. Noen av diktene og noen av bildene fungerer godt som tidsbilder.

Morten Krogvold synes motivert av et ønske om å vise hvor flink han er. Og han er flink, veldig flink, til å kontrollere lys og ta formelle portretter. Han er mindre god på øyeblikksbilder, og her har han strukket seg over flere sjangre enn godt er. Og han er mesteren som holder workshops, han har ikke klart å styre seg fra å bruke forordet til å snakke om utstyret han har brukt for å ta bildene. Sett i lys av bokas veldig gjennomsnittlige produksjonskvalitet virker det pussig å bruke plass på hva slags kopieringspapir og fremkaller som har vært brukt i kopiering av originalene.